Własna restauracja – jak wyposażyć?

Konieczność wyposażenia lokalu gastronomicznego może być perspektywą nieco przerażającą, głównie z racji tego, że wiąże się to z ogromnymi kosztami. Czy da się nieco koszty związane z urządzeniem restauracji obniżyć, z czego można zrezygnować, a co koniecznie musi znaleźć się w restauracji? Odpowiedzi na te pytania postaramy się udzielić w tym artykule.

Podstawowe wyposażenie kuchni w restauracji

hotelowa restauracjaNajwiększe koszty przy wyposażanie restauracji ponosi się w trakcie zagospodarowania kuchni. Konieczność zakupy profesjonalnego sprzętu gastronomicznego znacząco odciska się na naszym budżecie. Według strony http://euroas.com.pl na stanie kuchni w każdym lokalu gastronomicznym muszą się znaleźć takie rozwiązania jak:

  • piec gastronomiczny,
  • kuchenka elektryczna, gazowa,
  • szafa chłodnicza,
  • okap gastronomiczny,
  • pakowarka próżniowa,
  • stoły przyścienne.

Są to jedynie tylko podstawowe rozwiązania, dobór bardziej ukierunkowanych sprzętów do kuchni zależny jest od profili samego obiektu gastronomicznego i tego jakiego rodzaju kuchnię będzie on serwować. Poza wyposażeniem kuchni w profesjonalny sprzęt gastronomiczny na portalu branżowym portalgastronomii.pl można znaleźć informacje, że na jej stanie muszą znaleźć się odpowiednie akcesoria i przybory. Wyposażając kuchnie decydujmy się na rozwiązania o wysokiej jakości, tak by ich awaryjność nie stanowiła dla nas problemu.

Jak zaoszczędzić na sprzęcie do lokalu gastronomicznego?

Koszty związane z zakupem profesjonalnego sprzętu do lokalu gastronomicznego są bardzo wysokie, dlatego nie ma się co dziwić, że początkujący przedsiębiorcy starają się szukać oszczędności. Jak można obniżyć koszty związane z koniecznością wyposażenia kuchni w restauracji? W niektórych przypadkach można zdecydować się na zakup używanego sprzętu zamiast nowego. Pamiętajmy jednak o tym, że nie wszystko warto kupować z „drugiej ręki”. Tym co można z powodzeniem kupić używane są np. szafy chłodnicze. Według strony www.ktd.bydgoszcz.pl nie jest to sprzęt, który w znaczny stopniu ulega zniszczeniu w trakcie eksploatacji, a ceny używanych szaf chłodniczych są zdecydowanie niższe niż cena rynkowa. Z powodzeniem używane można także kupić pakowarki próżniowe, sprzęt ten nie jest zbyt skomplikowany, a co za tym idzie istnieje małe ryzyko, że będzie on bardzo awaryjny. Decydując się jednak na takie rozwiązanie, należy się upewnić że stan takiego sprzętu jest dobry.

Jak urządzić chłodnie w restauracji?

chłodniaW przypadku, gdy restauracja ma być duża zamiast inwestować w szafy lepiej pomyśleć po wybudowaniu komory chłodniczej. Według strony www.technoblock.com.pl komory chłodnicze to pomieszczenia, które wyposaża się w takie rozwiązania jakimi są agregaty chłodnicze, co pozwala na regulowanie w nich temperatury i co ważne znaczne jej obniżenie. Budowa takiego pomieszczenia jakim są komory chłodnicze nie jest szczególnie skomplikowana zwłaszcza, że wiele firm świadczy tego rodzaju usługi. Jest to rozwiązanie zdecydowanie bardziej praktyczne niż dodatkowe szafy chłodnicze. Dodatkowo wyposażenie takiej chłodni także nie należy do trudnych ani co ważne drogich. Z powodzeniem sprawdzą się tu takie rozwiązania jakim są regały metalowe. Można na nich z powodzeniem przechowywać różne produkty nawet te o dużej wadze. Dodatkowo regały wykonane z metalu odporne są na działanie niskich temperatur, a co za tym idzie nawet wykorzystywane w chłodni, nadal pozostają bardzo trwałe. Urządzenie chłodni to jednak spory wydatek, a co za tym idzie nie zawsze jest to opłacalne rozwiązanie, dlatego chłodnie montuje się tylko w bardzo dużych restauracjach, w małych punktach gastronomicznych jest to nieopłacalne rozwiązanie.

Jak urządzić sale w restauracji?

wyposażeniePrzy urządzaniu restauracji bezsprzecznie najważniejszym elementem jest kuchnia, musimy jednak pamiętać o tym, że na popularność danego lokalu przekłada się także i to jak zaaranżowana zostanie przestrzeń dla gości. Jaki zasadami należy się kierować urządzając sale? Przede wszystkim pamiętajmy o tym, że powinna być ona przestronna. Przekłada się to na komfort gości. Pamiętajmy o tym, że większość osób nie lubi zbędnych udziwnień, a co za tym idzie warto decydować się na proste i sprawdzone rozwiązania. Wygodna i funkcjonalność to cechu, którymi powinniśmy kierować się wybierając meble do restauracji. Chcąc nadać naszej sali niepowtarzalnego klimatu wybierzmy ciekawe dodatki, pasujące do jej charakteru. Starajmy się także unikać intensywnych kolorów, lepiej żeby wnętrze było neutralne, wówczas wszyscy będą się w nim dobrze czuli.

Podsumowując

Odpowiednie wyposażenie restauracji jest bardzo kosztowne, dlatego należy zorientować się w tym na jakiego rodzaju rozwiązania dobrze jest się zdecydować, na czym można oszczędzić, a w co należy zainwestować. Dobrze jest także nim zdecydujemy się na założenie własnego punku gastronomicznego zapoznać się bliżej ze specyfiką tej branży i wymaganiami jakie stawia ona przed przedsiębiorcami.  

1 thought on “Własna restauracja – jak wyposażyć?

  • Wiem z doświadczenia, że jeśli chodzi o wyposażenie takiego lokalu to w pierwszej kwestii nie można zapominać o niezawodnych lodówkach czy zamrażarkach. Parzcież każdego właścicielowi restauracji zależy an tym aby jedzenie zawsze było świeże. Bez takich urządzeń lokal na pewno długo nie pociągnie.

Dodaj komentarz