kontakt@trafficmonsoonteam.pl
Pomysł na biznes – własny punkt gastronomiczny

Pomysł na biznes – własny punkt gastronomiczny

Chcesz prowadzić własny punkt gastronomiczny, ale nie wiesz od czego zacząć i jak się za to zabrać? W poniższym tekście postaramy się udzielić kilku wskazówek odnośnie tego jak taki punkt prowadzić, o jakich rozwiązaniach należy pomyśleć i w co go wyposażyć.

Właściwe planowanie kluczem do sukcesu

Mówi się, że dobry pomysł to podstawa, jednak musimy brać pod uwagę, że konkurencja w branży gastronomicznej jest spora, więc sam pomysł w tym momencie nie wystarczy. Według portalu branżowego www.gastrona.pl kluczem do sukcesu może się okazać planowanie. Za nim przejdziemy do realizacji naszego pomysłu warto pomyśleć o tym jakiego rodzaju ma to być punkt gastronomiczny i gdzie ma się on znajdować, oszacować typ potencjalnych gości i ich oczekiwania. Kiedy już to przemyślimy i znajdziemy odpowiednie miejsce, można przejść do kolejnego etapy planowania jakim jest aranżowanie wnętrza i wyposażanie lokalu.

Projektowanie pomieszczeń w lokalu gastronomicznym

kuchniaMówiąc o projektowaniu pomieszczeń w lokalu gastronomicznym należy mówić o dwóch oddzielnych projektach. O projekcie kuchni i pomieszczeń gospodarczych oraz o projekcie sali, czy pomieszczenia dla gości. W obu przypadkach nie warto wydziwiać. Zwykle jest tak, że im prostsze rozwiązania tym lepsze. Dodatkowo zarówno w przypadku pomieszczeń dla pracowników jak i gości ważne jest to by urządzać je pamiętając o tym, że powinny być one jak najbardziej przestronne. W przypadku sali dla gości wpłynie to niewątpliwie na komfort gości, w przypadku kuchni na jej funkcjonalność. Jeżeli kuchnia i pomieszczenie dla gości znajdują się na różnych poziomach warto pomyśleć o takim rozwiązaniu jak windy kuchenne. Pozwoli to na pewne połączenie tych przestrzeni i usprawni działanie samego lokalu. Na stronie producenta komodo-windy.pl można znaleźć, że windy gastronomiczne skrócą czas dostarczania posiłków gościom a dodatkowo zminimalizują ryzyko wypadku w trakcie przenoszenia posiłków, które jeśli kuchnia i sala są na innych piętrach jest dość duże. Wracając jednak do kwestii aranżacji wnętrza, to w przypadku sali starajmy wybierać się rozwiązania oddające klimat lokalu, jednak przy tym samo wnętrze powinno być dość neutralne, tak by dla wszystkich gości było przyjemne w odbiorze. Nie starajmy się na siłę tworzyć niepowtarzanej aranżacji, lepiej jest stworzyć wnętrze w którym czujemy się dobrze i swobodnie, wówczas istnieje duża szansa, że i naszym gościom przypadnie ono do gustu.

Jak urządzić kuchnie i spiżarnie w lokalu gastronomicznym

hotelowa restauracjaNa działanie lokalu gastronomicznego największy jednak wpływ ma to jak wyposażona zostanie kuchnia i pomieszczenia bezpośrednio do niej przyległe. Jakie zatem rozwiązania powinny znaleźć się w kuchni w lokalu gastronomicznym? Można by tu wskazać takie rozwiązania jak:

  • kuchnie gastronomiczne (elektryczne, gazowe)
  • patelnie gastronomiczne
  • szafy chłodnicze
  • frytownice

Oczywiście rozwiązań jest o wiele więcej można by tu wskazać piece do pizzy, opiekacze, tostery, rożna grille, itd. Jednak to czy tego typu rozwiązania powinny znaleźć się na stanie naszego punktu gastronomicznego zależne jest od tego jaka jest jego specyfika i jakiego rodzaju dania są w nim serwowane. Należy liczyć się z tym, że zakup sprzętu gastronomicznego zwłaszcza tego większego to spory wydatek, dlatego w przypadku tych droższych elementów warto poszukać nieco oszczędności. Kuchnie gastronomiczne czy szafy chłodnicze używane to spora oszczędność, a często można je kupić w całkiem dobrym stanie, co na start w zupełności wystarczy. Na rynku jest wielu producentów, którzy oferują najlepszy sprzęt w przystępnych cenach, jednym z przykładów jest firma ktd.com.pl. Należy jednak pamiętać o tym, że odpowiednie wyposażenie kuchni to nie wszystko. Ważne jest także to by odpowiednio zagospodarować przestrzeń wyznaczoną na spiżarnie. Tutaj ważne jest to by wybrać rozwiązania, które pozwalają na wygodne przechowywanie dużej ilości produktów. W praktyce zwykle wykorzystuje się regały, ponieważ jest to tanie rozwiązanie. Tanie regały metalowe, to nie tylko oszczędność są one przy tym trwałe i wygodne, a co za tym idzie są po prostu praktyczne. Warto jednak pamiętać o tym, że nie wszytko na regałach można przechowywać, dlatego w spiżarni powinny także znaleźć się dodatkowe szafy chłodnicze czy też lodówki.

Nowoczesne rozwiązania dla lokalu gastronomicznego – oprogramowanie dla restauracji

oprogramowanie dla hoteliW dzisiejszych czasach, gdzie wszystko idzie naprzód samo odpowiednie urządzenie i skonstruowanie oferty naszego lokalu gastronomicznego może się okazać niewystarczające. Obecnie chcąc by lokal spełniał pewne standardy należy korzystać z nowoczesnych rozwiązań. Pod pojęciem nowoczesne rozwiązania dla gastronomi rozumiemy przede wszystkim oprogramowanie gastronomiczne. Czym jest takie oprogramowanie? Na podstawie strony www.yarmobile.com można odpowiedzieć, że są to rożnego rodzaju programy tworzone specjalnie na potrzeby lokalu gastronomicznego. Nie jest to jednak jeden program, a kilka różnych, które w założeniu mają usprawniać działanie lokalu na różnych płaszczyznach. Można by tu wskazać programy pozwalające na prowadzenie rzeczywistej ewidencji magazynu, programu usprawniające płatności, programy księgowe, a także i różnego rodzaju systemu usprawniające kontakt na linii obsługa-kuchnia. To jakiego rodzaju programy sprawdzą się w naszych warunkach zależy od tego jakiego typu jest nasz lokal. Niemniej warto bliżej zapoznać się z ich ofertą.

Podsumowując

W dzisiejszych czas sam pomysł na biznes to jeszcze za mało, należy wszystko dobrze przemyśleć i wdrążyć odpowiednie rozwiązania by mieć szanse na odniesie sukcesu. Warto zatem wiedzieć jakie rozwiązania są warte uwagi, jakie mogą nam pomóc w usprawnieniu działanie lokalu gastronomicznego, a bez jakich nie będziemy się mogli obejść.

Close Menu