Jakie właściwości ma zielona herbata?
Pochodząca z Chin zielona herbata ma swoich zwolenników na całym świecie. Herbata stanowi jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, szczególną uwagę powinna zwrócić jej zielona odmiana. Jest ona ceniona ze względu na właściwości lecznicze, wyjątkowy smak oraz aromat. Warto dowiedzieć się, dlaczego zielona herbata powinna na stale zagościć w naszym domu. Jakie są jej najważniejsze właściwości oraz zalety spożywania?
Uzdrawiająca zielona herbata
Warto wiedzieć, że zielona odmiana herbaty nie jest poddawana fermentacji, dzięki czemu zyskuje walory smakowe i cenne składniki odżywcze. Napar z liści zielonej herbaty dostarcza witaminę A, witaminę B, aminokwasy, polifenole, teinę czy cynk. Należy jednak pamiętać, że nie każda zielona herbata ma takie same właściwości prozdrowotne. Jest to uzależnione od warunków uprawy oraz zbioru. Dobrym wyborem jest bio zielona herbata. Poszczególne gatunki mogą różnić się między sobą kolorem, smakiem oraz stężeniem składników aktywnych. Nie bez znaczenia jest rodzaj herbaty, gdyż najcenniejsze są naparzy z herbaty liściastej, a nieco gorsze jakościowo są napary otrzymywane z tradycyjnych torebek do zaparzenia. Istotny jest także prawidłowy sposób parzenia herbaty. Do tego celu najlepiej nadaje się miękka woda, o odpowiedniej temperaturze, która w zależności od gatunku herbaty powinna wynosić między 60 a 90 stopni Celsjusza.
Picie zielonej herbaty może działać w sposób pobudzający, tak samo jak picie kawy. W składzie naparu znajduje się teina, czyli substancja o działaniu zbliżonym do kofeiny. Działa ona nieco wolnej, jednak w sposób skuteczny pozwala poprawić koncentrację, zmniejszyć poziom senności, a także pobudzić ośrodkowy układ nerwowy. W przypadku, gdy zależy nam na mocniejszym pobudzeniu, herbata powinna być parzona przez dwie do trzech minut.